Input:

Pojasnilo FURS: Uporaba posebne nižje stopnje 5 %

17.1.2020, Vir: FURS

Št. pojasnila: 007-23/2019-18

Datum: 20. 12. 2019, popravek dne 17. 1. 2020

Pojasnilo Finančnega urada RS navajamo v celoti.

V skladu z novelo zakona ZDDV-L, objavljeno v Uradnem listu RS št. 72/19, se s 1. 1. 2020 uvaja posebna nižja stopnja DDV v višini 5 %, in sicer za dobavo, vključno s knjižnično izposojo, knjig, časopi­sov in periodičnih publikacij na fizičnih nosilcih ali dobavljenih elektronsko ali oboje (vključno z brošurami, letaki in podobnim gradivom, otroškimi slikanicami, knjigami za risanje ali pobar­vankami, glasbenimi deli, tiskanimi ali v rokopisu, zemljevidi in hidrografskimi ali podobnimi kartami), razen gradiv, ki so v celoti ali v pretežnem delu namenjena oglaševanju oziroma ki jih v celoti ali v pretežnem delu tvorijo video vsebine ali avdio glasbene vsebine.

Posebna nižja stopnja DDV v višini 5 % za zgoraj navedene dobave se uporablja že za dobave, opravljene od vključno 1. 1. 2020 dalje.

V povezavi z uvedbo posebne nižje stopnje DDV se v skladu s spremembo Pravilnika o izvajanju Zakona o davku na dodano vrednost, objavljenem v Uradnem listu RS št. 77/19, črta 52. člen (zaradi črtanja 6. točke Priloge I k ZDDV-1) in dodaja nov 59.e člen, ki določa dobave iz 1. točke Priloge IV k ZDDV-1. Prav tako se spreminja obrazec DDV-O (Priloga VIII).

V skladu z novim 59.e členom velja:

Med izdelke iz 1. točke Priloge IV k ZDDV-1 se


 Potrebujete pomoč?
Imate težavo z uporabo portala? Pišite nam.
Vaše sporočilo je bilo uspešno poslano.
Input:

Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljevanjem brskanja po tej strani, brez spremembe pri nastavitvah vaših piškotkov, se strinjate z našimi pravili uporabe piškotkov.   V redu   Več o piškotkih