Input:

Pojasnilo FURS: Sporočanje identifikacijske številke za namene DDV

29.11.2021, Vir: FURS

Št. pojasnila: 0920-21866/2021-2

Datum: 29.11.2021

Pojasnilo Finančnega urada RS objavljamo v celoti.

V prejetem dopisu po elektronski pošti z dne 6. 10. 2021 opisujete tri situacije s področja DDV transakcij, ki se nanašajo na sporočanje identifikacijske številke za namene DDV kupca pri njegovih nabavah blaga.

Situacija 1:
Davčni zavezanec, ki ima sedež in je identificiran za namene DDV v Nemčiji (v nadaljevanju: nemški davčni zavezanec), je za namene DDV identificiran tudi v Sloveniji. Prav tako ima v Sloveniji v lasti družbo, ki ima sedež in je identificirana za namene DDV v Sloveniji (v nadaljevanju: slovenski davčni zavezanec) - gre torej za dve kapitalsko povezani družbi. Slovenski davčni zavezanec izdeluje blago. Nemški davčni zavezanec pri slovenskem davčnem zavezancu redno naroča določeno količino blaga po dogovorjeni ceni. Ob naročilu tega blaga nemški davčni zavezanec predloži svojo nemško identifikacijsko številko za namene DDV ter slovenskemu davčnemu zavezancu nakaže predplačilo za to blago. Slovenski davčni zavezanec ob prejemu predplačila razume, da se to predplačilo nanaša na bodočo intrakomunitarno dobavo blaga, zato ne izda računa za predplačilo niti tega prejetega predplačila ne poroča v obračun DDV in v rekapitulacijsko poročilo. Med izdelavo tega blaga nemški davčni zavezanec dobi naročilo od svojega slovenskega kupca blaga, zato tik pred dobavo slovenskemu davčnemu zavezancu sporoči svojo slovensko identifikacijsko številko za namene DDV. Slovenski davčni zavezanec torej na blago, ki se dejansko odpremi iz Slovenije v Nemčijo in so izpolnjeni vsi pogoji iz 1. točke 46. člena ZDDV-1, ne obračuna slovenskega DDV, na blago, ki ostane v Sloveniji, pa obračuna slovenski DDV.

Zanima vas:
1. Ali se tovrstna »predplačila« s strani nemškega davčnega zavezanca obravnavajo kot predplačila za blago ali pa bi se takšna predplačila lahko obravnavala kot posojilo ali kakršnakoli druga vrsta transakcije? Pojasnjujete, da v skladu s sodno prakso se namreč zahteva določena mera gotovosti, da se lahko obračuna DDV na dobavo blaga ali opravljanje storitev.
2. Ali mora slovenski davčni zavezanec za blago, ki ostane na ozemlju Slovenije, obračunati zamudne obresti na DDV, ki od prejetega predplačila za to blago ni bil obračunan, ker je bilo blago naročeno pod nemško identifikacijsko številko za namene DDV?
3. Ali bi bil vaš odgovor na drugo vprašanje drugačen, če bi šlo za dva davčna zavezanca, ki kapitalsko nista povezani osebi?
4. Ali lahko na splošno davčni zavezanec, ki razpolaga z identifikacijsko številko za namene DDV več držav članic, tekom postopka od naročila do dobave spreminja predložitev te številke (naročilo opravi pod eno, dobava pa se kasneje dejansko opravi pod drugo številko)?

Situacija 2:
Davčni


 Potrebujete pomoč?
Imate težavo z uporabo portala? Pišite nam.
Vaše sporočilo je bilo uspešno poslano.
Input:

Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljevanjem brskanja po tej strani, brez spremembe pri nastavitvah vaših piškotkov, se strinjate z našimi pravili uporabe piškotkov.   V redu   Več o piškotkih