Input:

Pojasnilo FURS: Pojasnilo o uvrščanju monitorjev v kombinirano nomenklaturo

25.5.2021, Vir: FURS

Št. pojasnila: 4245-221/2021 

Datum: 25. 5. 2021

Pojasnilo Finančnega urada RS objavljamo v celoti.

Z namenom enotnega uvrščanja v kombinirano nomenklaturo (KN) pojasnjujemo, kako se pravilno uvršča različne vrste monitorjev.

V praksi se srečujemo z izrazi, kot so monitor, modul, zaslon in prikazovalnik, ki opisujejo različne izdelke. Monitor je samostojni izdelek v ohišju pripravljen za uporabo, modul pa se lahko kot del vgradi v monitor ali pa se iz več modulov sestavi večji monitor. Zaslon je lahko del, ki se vgradi v monitor, modul, prikazovalnik ali stroj.

Na tržišču je veliko monitorjev, ki lahko delujejo s stroji za avtomatsko obdelavo podatkov (AOP), zato želimo pojasniti, kako so le ti definirani v KN. Z izrazom »stroji za avtomatsko obdelavo podatkov« iz tarifne številke 8471 so v skladu z opombo 5. A. k 84. poglavju KN mišljeni stroji:

  • ki si lahko zapomnijo enega ali več programov obdelave in najmanj podatke, ki so takoj potrebni za izvršitev programa;
  • ki se lahko prosto programirajo v skladu s potrebami uporabnika;
  • ki lahko izvajajo aritmetične operacije, ki jih je določil uporabnik, in
  • ki lahko brez posredovanja človeka izvršujejo program obdelave, ki od njih zahteva, da modificirajo potek obdelave z logično odločitvijo med potekom obdelave.

V skladu z opombo 5. B. k 84. poglavju so stroji za AOP lahko v obliki sistemov, ki so sestavljeni iz spremenljivega števila posameznih enot. V opombi 5. C. k 84. poglavju se upoštevajo enote kot del sistema za obdelavo podatkov, če izpolnjujejo vse naslednje pogoje:

  • morajo biti take vrste, da se samo ali zlasti uporablja v strojih za avtomatsko obdelavo podatkov AOP;
  • da jih je mogoče povezati s centralno enoto za obdelavo, neposredno ali po eni ali več drugih enotah, in
  • da so sposobne sprejeti ali oddati podatke v obliki šifre ali signala, ki je uporabna za sistem.

Primeri takih strojev so osebni računalnik, prenosni računalnik ali tablica.

Pri tem je treba upoštevati tudi besedilo opombe 5. E. k 84. poglavju, ki se glasi: stroji, drugačni od strojev za AOP, ki so konstruirani za opravljanje specifične funkcije, imajo pa vgrajen AOP ali pa delujejo v povezavi s stroji za AOP, se uvrščajo pod tarifno številko stroja, ki ustreza njihovi specifični funkciji, ali, če to ni mogoče, pod preostale tarifne


 Potrebujete pomoč?
Imate težavo z uporabo portala? Pišite nam.
Vaše sporočilo je bilo uspešno poslano.
Input:

Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljevanjem brskanja po tej strani, brez spremembe pri nastavitvah vaših piškotkov, se strinjate z našimi pravili uporabe piškotkov.   V redu   Več o piškotkih